Мандрівний Docudays UA завітав у Ромни

У жовтні в Україні стартував XVI Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA. Цього року найцікавіші документальні стрічки про права людини побачать мешканці/-ки понад 220 міст і містечок нашої держави і серед них вперше – Ромни.

За ініціативи Роменської центральної міської бібліотеки для дорослих ім. Бориса Антоненка-Давидовича Мандрівний завітав до бібліотеки, де зібралась молодь міста – учні старших класів СЗОШ № 1, ЗОШ № 4, №5, №11, щоб мати можливість не лише переглянути документальні стрічки з гостросоціальних тем з колекції фестивалю, а й поспілкуватися з фахівцями та експертами з питань захисту прав людини під час інтерактивно-мотиваційної зустрічі з метою навчити молодь працювати з інформацією в ЗМІ, Інтернеті в контексті протидії торгівлі людьми.
Модераторами заходу стали координаторка Міжнародного мандрівного фестивалю про права людини Docudays UA у Сумській області Юлія Тарасенко-Баландіна, голова ГО «Центр боротьби з корупцією та тіньовою економікою» Дмитро Мальцев з м. Суми, головний спеціаліст «Роменського бюро правової допомоги» Максим Волошин.
Під час заходу відбувся показ фільмів-переможців «CIVIL PITCH: фільми громадської активності». Це унікальний для України формат, коли громадські активіст(к)и та документаліст(к)и об’єдналися для створення стрічок, спрямованих на зміни в суспільстві.

Сергій Чагаров, герой стрічки «Ти, бля, рота закрий!» режисерки Таїсії Кутузової, з 15 років бореться з корупцією в рідному селі. Активісту погрожують, радять не лізти в «справи дорослих», а однієї ночі підкидають на подвір’я вибухівку. Головні герої фільму «Без статусу» – російський активіст Олексій та журналістка з Киргизстану з трьома дітьми – шукали свободу й безпеку в Україні, стикаючись на своєму шляху з бюрократією та чиновницькою байдужістю.Важливою складовою демонстрування фільмів стало їх обговорення, під час якого учні обмінювалися думками та враженнями, спілкувалися з фахівцями та експертами, намагаючись дати відповіді на поставлені проблематикою фільму запитання. Розмова вийшла цікавою, змістовною.
Наступного року бібліотека знову чекає на зустрічі і покази фільмів в рамках Мандрівного фестивалю Docudays UA, сприяючи популяризації документального кіно та підвищення рівня правоосвіти молоді.

Кiлькiсть переглядiв: 646

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.