Народознавче свято "Різдво у хату несе щастя багато"

За давньою традицією, різдвяне святкування починається ще ввечері напередодні Різдва з духовних і матеріальних приготувань. Вечір цей зветься Святим чи Свят-Вечором, що припадає на 6 січня.

Саме цього дня в читальному залі центральної міської бібліотеки для дорослих ім. Бориса Антоненка-Давидовича зібралися користувачі бібліотеки, члени клубу «Надвечір’я» та гуртка «Чарівна мить» територіального центру на народознавче свято «Різдво у хату несе щастя багато».
Учасники заходу відтворили у яких сподіваннях та клопотах проводили Святий вечір наші прадіди та як відбувалося усе обрядове дійство: господиня добувала новий вогонь, топила піч, варила 12 пісних страв, готувала вівтар, накривала на стіл; господар обходив худобу, заносив у хату необмолочений сніп жита або пшениці «Дідух», ставив його на чільному місці біля образів; діти носили вечерю рідним – бабам, дідам, хрещеним, а потім вся родина збиралася за святковим столом. Все це за ініціативи Софії Семенівни Стрельченко відбувалося цього передсвяткового дня у бібліотеці.

Кiлькiсть переглядiв: 666

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.